ŠTA SE OVO DEŠAVA U RUSIJI? NOVA SKANDALOZNA VEST ODJEKNULA SVETOM: Nakon što je PAO ŠOJGUJOV ZAMENIK, sad i ovo...
Timur Ivanov, Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

POTRESI NA VRHU

ŠTA SE OVO DEŠAVA U RUSIJI? NOVA SKANDALOZNA VEST ODJEKNULA SVETOM: Nakon što je PAO ŠOJGUJOV ZAMENIK, sad i ovo...

Hapšenje Ivanova usledilo je skoro mesec dana nakon što je Putin pozvao FSB da "nastavi sa sistemskim naporima za borbu protiv korupcije" i posveti posebnu pažnju javnim nabavkama za odbranu

Objavljeno:

Policija je uhapsila treću osobu koja je umešana u slučaj mita u kome je uhapšen zamenik ministra odbrane Rusije Timur Ivanov, saopštio je danas sud u Moskvi.

U saopštenju se navodi da je uhapšen Aleksandar Fomin koji se sumnjiči da je isplatio mito Ivanovu koji je uhapšen u sredu, kao i njegovom saradniku Sergeju Borodinu. Svoj trojici je određen pritvor.

Ivanov, koji je zamenik ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, pritvoren je dok se protiv njega vodi istraga po optužnici da je primio mito. On je bio zadužen za vojne građevinske projekte, a ranije je u istragama protiv korupcije, koje je vodio tim pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, optužen da vodi raskošan način života.

Moskovski sud je saopštio da su Fomin i Borodin doprineli da Ivanov primi "posebno veliki mito", što je delo za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Timur Ivanov
Timur Ivanovfoto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Kako se navodi u saopštenju suda, istražitelji su sudiji rekli da je Ivanov bio u zaveri sa trećim licima radi primanja mita u vidu neutvrđenih imovinskih usluga "tokom ugovaranja poslova za potrebe Ministarstva odbrane".

Ivanovljev advokat, Murad Musajev, rekao je u sredu državnoj novinskoj agenciji Tass da je njegov klijent optužen da je "primio mito u vidu besplatnih građevinskih i popravki na navodno njegovoj ličnoj imovini", a zauzvrat je pružio "pomoć kompanijama koje su izvođači za Ministarstvo odbrane", dok je drugi advokat rekao da on negira krivicu.

Nezavisni ruski mediji objavili su u sredu da su optužbe za podmićivanje imale za cilj da sakriju ozbiljnije optužbe za izdaju i izbegnu skandal, pozivajući se na dva neidentifikovana izvora bliska Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio tu sugestiju i opisao izveštaje kao spekulacije.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov foto: Profimedia

Pre hapšenja, Ivanov je viđen kako prisustvuje sastanku sa Šojguom i drugim najvišim vojnim zvaničnicima.

Hapšenje Ivanova usledilo je skoro mesec dana nakon što je Putin pozvao FSB da "nastavi sa sistemskim naporima za borbu protiv korupcije" i posveti posebnu pažnju javnim nabavkama za odbranu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Profimedia

Ruski mediji su izvestili da je Ivanov nadgledao deo izgradnje u Mariupolju, ukrajinskom lučkom gradu koji je razoren bombardovanjem i koji su ruske snage zauzele početkom rata. Gonjenje visokih zvaničnika za korupciju i dalje je relativno retko u Rusiji.

Bonus video:

08:23

OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA KADA JE RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE! Marinković tvrdi: Sada se krše sva pravila

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.